Ζούρβα

Ο δρόμος που ελίσσεται ανηφορικά μετά τις Πηγές στα Μεσκλά φέρνει, μετά από 6-7 χλμ περίπου, σ’ ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά: τη Ζούρβα. Είναι ένα μικρό χωριό με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους το οποίο όμως προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες λόγω της άγριας ομορφιάς του και της υπέροχης θέας που προσφέρει αλλά και του απίστευτα γευστικού φαγητού που σερβίρεται στις γραφικές του ταβέρνες και τα καφέ του. Το χωριό είναι «γαντζωμένο» στις κορυφές των βουνών και κάθε του σημείο προσφέρει μαγευτική θέα προς όλο τον κάμπο μέχρι και τα παράλια του Νομού Χανίων. Στα δεξιά όπως ανεβαίνουμε, ακριβώς στα απέναντι βουνά, η θέα ενός ακόμα χωριού κυριολεκτικά γαντζωμένου στις βουνοκορφές κόβει την ανάσα. Είναι το ιστορικό χωριό Λάκκοι σε υψόμετρο 550μ.

Τόσο ο δρόμος που ανεβαίνει από τα Μεσκλά, όσο και όλος ο δρόμος που διασχίζει το χωριό και αρκετά μετά την έξοδο από αυτό πλαισιώνεται από πανύψηλα κυπαρίσσια. Δεν λείπουν όμως και τα ελαιόδεντρα, οι μηλιές, οι αχλαδιές και –σε κάποια σημεία-ακόμη και τα αμπέλια. Η ίδια η Ζούρβα αποτελεί Παράδεισο για τους φυσιολάτρες αλλά και τα αρκετά μονοπάτια που ξεκινούν από την καρδιά του χωριού και οδηγούν σε διάφορα σημεία απίστευτης άγριας ομορφιάς. Είναι μονοπάτια χαρτογραφημένα και απόλυτα ασφαλή για τον επισκέπτη. Υπάρχουν όμως και αρκετά δευτερεύοντα εξ ίσου ασφαλή. Ένα από αυτά οδηγεί στο «Βρυσί» σε απόσταση περίπου 10 χλμ, σπήλαιο του οποίου τα πεντακάθαρα νερά χρησιμοποιούνται για την ύδρευση πολλών γύρω χωριών όπως η ίδια η Ζούρβα και οι Λάκκοι, αλλά και τα υπόλοιπα νερά του διοχετεύονται μέσα από βάραθρα στις «Πηγές» του Κερίτη στα Μεσκλά.

Ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στην «Τρομάρισσα» ένα από τα έσχατα σημεία στα όρια του Δήμου Πλατανιά, μια αληθινή αετοφωλιά, ένα σημείο αλησμόνητου φυσικού κάλλους!

Τέλος, ο δρόμος που διασχίζει τη Ζούρβα οδηγεί Ανατολικά, μετά από 8-10 χλμ. προς το Θέρισο( την ιστορική έδρα του Επαναστάτη του 1905 και αργότερα Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου) και από κει, μετά από 14 χλμ. στην πόλη των Χανίων.

&nbps;