Βούβες

Στον κόμβο Ταυρωνίτη εγκαταλείπετε την εθνική οδό και κατευθύνεστε προς Ταυρωνίτη. Μόλις 100 μέτρα πριν μπείτε στο κέντρο του χωριού υπάρχει διακλάδωση αριστερά με σήμανση για Βούβες. Ακολουθείτε, οδηγώντας με προσοχή, τον επαρχιακό δρόμο για 2 χλμ περίπου μέσα από πυκνούς ελαιώνες μέχρι που βλέπετε στ’ αριστερά σας τη γέφυρα της Εθνικής Οδού. Περνάτε κάτω από τη γέφυρα και ακολουθείτε τον ανηφορικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο πρότυπο ιδιωτικό Ελαιουργείο – Τυποποιητήριο (επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης) και, μετά από λίγα χλμ. ακόμη στο χωριό Βούβες. (Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πρόσβασης: ένας από το χωριό Σπηλιά και ο δεύτερος μετά το Πολεμάρχι – Καλλιθέα – Χρυσαυγή αλλά ο παραπάνω προτείνεται ως συντομότερος).

Οι Βούβες είναι ημιορεινό χωριό πνιγμένο στο ασημοπράσινο των ελαιώνων με πολλά σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μικρές διαδρομές με τα πόδια μέσα και έξω από το χωριό και να δει από κοντά:

  • Το παραδοσιακό Γεφύρι που ενώνει τις Βούβες με το κοντινό χωριό «Ποντικιανά» δημιουργώντας διάβαση πάνω από ένα απίστευτης ομορφιάς καταπράσινο ρυάκι. Ανάμεσα στα δυο χωριά βρίσκεται επίσης ένα σύγχρονο Οινοποιείο το οποίο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού.
  • Τρεις παραδοσιακές βρύσες : μια που είναι δίπλα στο γεφύρι που αναφέρθηκε πιο πάνω, μια δεύτερη στον οικισμό «Λουκουμιχελιανά»που έχει ηλικία πάνω από 2 αιώνες και, τέλος την «Μέσα Βρύση» μόλις 50 μ έξω από τον οικισμό των Βουβών. Και οι τρεις είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σημεία.

Αυτό ωστόσο, που έκανε το χωριό παγκοσμίως γνωστό είναι το Μνημειακό Ελαιόδεντρο το οποίο δεσπόζει στις Πάνω Βούβες εδώ και τουλάχιστον 3500 χρόνια. Θεωρείται ως το αρχαιότερο Ελαιόδεντρο του κόσμου και αιώνιο σύμβολο της προαιώνιας σχέσης της Κρήτης με την ελιά. Έχει αναγνωριστεί ως μνημείο της φύσης με απόφαση του Ελληνικού κράτους και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και ξένους ετησίως από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σε ειδικές τελετές έχουν κοπεί από το ιερό αυτό δέντρο κότινοι οι οποίοι συνόδευσαν την Ολυμπιακή φλόγα και τους Έλληνες αθλητές κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, του Πεκίνου, το 2008, και του Λονδίνου το 2012.

Ακριβώς δίπλα στο Μνημειακό Δέντρο ,το οποίο έχει περίμετρο κορμού 12,5μ, υπάρχει το Μουσείο της Ελιάς, στο οποίο φιλοξενούνται εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια της ελιάς και την έκθλιψη του καρπού της για να παραχθεί το ξακουστό ανά την υφήλιο ελαιόλαδο της περιοχής.

Μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο χώρο του Μνημειακού Ελαιόδεντρου, να περιηγηθείτε στο Μουσείο της Ελιάς και μετά ν’ απολαύσετε στο διπλανό γραφικό καφέ αναψυκτικά, καφέ, ή γαστριμαργικές λιχουδιές μαγειρεμένες με –τι άλλο;- αγνό παρθένο ελαιόλαδο και αγνά τοπικά προϊόντα. Ζητείστε να γευτείτε ντόπιο κρασί – το ελαιόλαδο και το κρασί είναι τα «δυνατά» προϊόντα των Βουβών γι αυτό κάθε Αύγουστο ο Πολιτιστικός Σύλλογος οργανώνει διήμερο τρικούβερτο γλέντι, τη «Γιορτή του Κρασιού».

Για όποιον από τους παραπάνω λόγους κι αν την αποφασίσετε, μια επίσκεψη στις Βούβες είναι πράγματι εμπειρία ζωής.