Σπηλιά

Γύρω στα 3 χλμ αφού φύγετε από το Κολυμπάρι, ταξιδεύοντας προς τα νότια φτάνετε στη Σπηλιά, ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα μέρη της περιοχής Κολυμβαρίου το οποίο θα μπορούσε ν’ αποτελέσει κι από μόνο του ιδανικό προορισμό για διακοπές.

Το χωριό «αγκαλιάζει» το λόφο που βρίσκεται στα δεξιά σας όπως έρχεστε από Κολυμπάρι- από τον παλιό επαρχιακό δρόμο μέχρι την κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η περιβόητη πλατεία «Πλατάνια» με τη γραφική ταβέρνα, τα θεόρατα πλατάνια και την υπό ανάπλαση Ενετική βρύση.

Οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει και αναδείξει το παραδοσιακό στοιχείο, ενισχύοντας το περαιτέρω με πετρόχτιστες βίλλες και λιθόστρωτα δρομάκια που δίνουν ένα αληθινά ξεχωριστό χρώμα στον οικισμό.

Δίπλα ακριβώς από τα «Πλατάνια» , δεσπόζει η επιβλητική κεντρική εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας» η οποία εορτάζει με μεγαλοπρέπεια στις 24 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζετε προς την κορυφή του λόφου με προσοχή σε κάποια σημεία του δρόμου. Ίσως είναι πιο κατάλληλο το 4Χ4 , το τζιπ ή η πεζοπορία αφού η συνολική διαδρομή δεν υπερβαίνει το 1 χλμ. Στα μισά περίπου της ανάβασης στρίψτε αριστερά και βλέπετε δίπλα σας το «Πάρκο των Ηρώων», ένα χώρο πνιγμένο στα πεύκα και το πράσινο, με μαρμάρινες πλάκες αφιερωμένες στους κατοίκους της Σπηλιάς που έδωσαν τη ζωή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες.

Λίγο πιο αριστερά από το πάρκο σας περιμένει μια άλλη έκπληξη: η ξακουστή «Μαραθοκεφάλα» -μια σπηλιά με μορφή οριζόντιας γαλαρίας μήκους 135 μ. περίπου γεμάτης σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο θρύλος λέει ότι στη σπηλιά αυτή έζησε και πέθανε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης και μάλιστα τα οστά του σώζονται ακόμη και σήμερα στη σπηλιά αυτή.

Είναι ένα σημείο που, σε συνδυασμό με τη μαγευτική, πανοραμική θέα γεμίζει δέος τον επισκέπτη. Η βήμα-προς-βήμα εξερεύνηση του οικισμού της Σπηλιάς και η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα δρομάκια του κρύβει πολλές ακόμα εκπλήξεις. Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στη Σπηλιά και ανακαλύψτε μόνοι σας τις ομορφιές της!