Σέμπρωνας

Κάθε σημείο του Δήμου Πλατανιά κρύβει μια ευχάριστη μικρή έκπληξη για τον επισκέπτη και δημιουργεί μια ευχάριστη ανάμνηση η οποία τον φέρνει πίσω για 2η, 3η ή και πολλοστή επίσκεψη, όπως ομολογούν πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μας.

Αφού αφήσουμε πίσω το Φουρνέ, και ακολουθήσουμε τον ανηφορικό δρόμο για Ομαλό, μπορούμε να θαυμάσουμε από κοντά τόσο την ντόπια χλωρίδα όσο και το μοναδικό ιδιωτικό Πάρκο με πολλά δείγματα τοπικής χλωρίδας όσο και τροπικά φυτά που ευδοκιμούν στο εύκρατο κλίμα της περιοχής. Η διαδρομή είναι πνιγμένη στο ασημοπράσινο των ελαιώνων και κάθε στροφή του δρόμου ανοίγει μπροστά μας μια καινούρια εικόνα με μια μοναδική θέα. Μετά από περίπου 10 χλμ από το Φουρνέ, αφού πάρουμε μια τελευταία δεξιά στροφή αντικρίζουμε μια εικόνα που θυμίζει καρτ ποστάλ: το ιστορικό χωριό Λάκκοι «χυμένο» στις πλαγιές 4 λόφων, με τα σπίτια του μισοκρυμμένα μέσα στις ελιές και τα κυπαρίσσια. Είναι χωριό με μακρά ιστορία η οποία ανάγεται στα τέλη του 11ου μ.Χ. αιώνα. Έχει ιστορία πλούσια σε επαναστάσεις και ηρωικούς αγώνες καθώς και με αμέτρητους νεκρούς σε μάχες εναντίον των Τούρκων κατακτητών αλλά και σε άλλα πεδία όπως στο Μακεδονικό Αγώνα. Το Μνημείο που υπάρχει στην κεντρική πλατεία, το «Σελί», με τους τρεις Κρητικούς, συμβολίζει ακριβώς αυτές τις τρεις γενιές αγωνιστών που θυσίασε το ηρωικό χωριό.

Στη Νότιο ανατολική πλευρά του χωριού μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 12ο μ.Χ. αιώνα, καθώς και την Ενετική Βρύση της ίδιας περίπου ηλικίας. Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου, στον εσπερινό οι κάτοικοι ετοιμάζουν παραδοσιακό κέρασμα προς τιμήν του Αγίου. Εντυπωσιακή είναι και η κεντρική Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου η οποία γιορτάζει στις 17 Ιανουαρίου

Το χωριό είναι πλούσιο σε διαδρομές για φυσιολάτρες:

  • Από την πλατεία ανηφορικά προς την τοποθεσία «Σαβουρέ» όπου σώζονται τα ερείπια πύργων – παρατηρητηρίων από την Τουρκοκρατία (χρησίμευαν σαν σκοπιές των κατακτητών) και όπου η θέα περνά Βόρεια πάνω από τον κάμπο και φτάνει μέχρι τις ακτές του νησιού
  • Από την πλατεία Νοτιοδυτικά προς «Βρυσσί» και μέχρι το Οροπέδιο του Ομαλού για τους πιο τολμηρούς
  • Από την είσοδο του χωριού κατηφορίζοντας Ανατολικά μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή περίπου 15 λεπτών φτάνουμε στο χωριό «Μεσκλά». Η ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο από ένα πρόσφατα κατασκευασμένο δρόμο ο οποίος ξεκινά από διακλάδωση λίγο πριν την είσοδο του χωριού.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας ή και ένα γεύμα γνήσιας τοπικής κουζίνας με αγνά ντόπια υλικά στα γραφικά καφέ της πλατείας. Απολαύστε τη φιλόξενη παρέα των ντόπιων, καθώς και την απίστευτη ηρεμία και τη γραφικότητα του τοπίου. Είναι σίγουρο ότι η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!

O Σέμπρωνας είναι ορεινό χωριό του νέου Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά με 131 κατοίκους. Οι γειτονιές του είναι σκόρπιες σε ένα μικρό οροπέδιο που έχει σχηματίσει περίτεχνα η φύση. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πάνω από 80 φυσικές πηγές των οποίων τα νερά τροφοδοτούν το μικρό οροπέδιο και του δίνουν δροσιά και την καταπράσινη εικόνα που συναντά ο επισκέπτης. Η σημαντικότερη από αυτές τις πηγές βρίσκεται στη θέση «Καμπί», μία τοποθεσία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με γάργαρα νερά και αιωνόβια πλατάνια.

Συμβατική διαδρομή: Για να φτάσει κανείς στο χωριό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Χανίων, πρέπει να ακολουθήσει τον κάθετο οδικό άξονα που ενώνει την πόλη των Χανίων με το παραθαλάσσιο χωριό της Σούγιας. Συναντά το χωριό περίπου στο μέσον της καταπράσινης διαδρομής, 33 χλμ. από τα Χανιά και σε υψόμετρο 640 μ.

Διαδρομές με 4×4:

  • Ένας χωμάτινος φιδωτός δρόμος ενώνει τα χωριά Σέμπρωνας και Παλαιά Ρούματα ( χλμ.). Το ξεχωριστό της διαδρομής είναι ότι ανεβαίνει στο πασίγνωστο βουνό Αποπηγάδι από όπου μπορείτε να θαυμάσετε ανεμπόδιστη θέα προς τα βόρεια του Νομού Χανίων και τα δυτικά αυτού.
  • Μία υπέροχη καταπράσινη διαδρομή παράλληλα του Σεμπρωνιώτη ποταμού ξεκινά από το χωριό Κεφάλα και φθάνει στο Σέμπρωνα ( χλμ.)

Στο χωριό, και συγκεκριμένα στη γειτονιά Σελί (πάνω στον κύριο οδικό άξονα Χανιά-Σούγια), λειτουργούν τρία καφενεία-ταβέρνες και ο επισκέπτης μπορεί να εξυπηρετηθεί από αυτά για φαγητό, ποτό, αναψυκτικά, παγωτά κτλ.

Προϊόντα: Οι ασχολίες των κατοίκων είναι ως επί το πλείστον αγροτοκτηνοτροφικές. Έτσι, ανάλογα με την εποχή, μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί εξαιρετικής ποιότητας: Κάστανα,Γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, κρασί, μέλι, ελιές και μήλα.
Ναοί: Στο χωριό υπάρχουν τρεις ναοί

Άγιος Γεώργιος (1910) στο κέντρο του χωριού, η εκκλησία που τελούνται τα περισσότερα μυστήρια. Εορτάζεται την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου το πρωί, όπου μετά τη λειτουργία προσφέρεται στον περίβολο παραδοσιακό κέρασμα από τις γυναίκες του χωριού.

– Άγιος Ιωάννης Αποπηγάδι (1873) στην κορυφή του Αποπηγαδιού, σε θέση με υπέροχη θέα προς τα βόρεια του Νομού. Εδώ υπάρχει η πηγή «Γητεμένη Βρύση» της οποίας το νερό σύμφωνα με την παράδοση είναι υαματικό. Εορτάζεται στις 23 Ιουνίου το απόγευμα, παραμονή της γέννησης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, όπου σε μία πλατεία με πλατάνια μέσα στη φύση στήνεται γλέντι μετά τη λειτουργία με φαγητό μέχρι το πρωί.

– Άγιος Ιωάννης-Αποκεφάλιση (15ος αιώνας) στη γειτονιά Μπομπολιανά. Το παλαιότερο εκκλησάκι του χωριού με μνημειακή αξία. Εορτάζεται στις 29 Αυγούστου το πρωί, όπου μετά τη λειτουργία προσφέρεται στον περίβολο παραδοσιακό κέρασμα από τις γυναίκες του χωριού.

Εκδηλώσεις: Στο Σέμπρωνα δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος που αποτελείται από νέους του χωριού και διοργανώνει κάθε χρόνο.

  • Πανηγύρι 23/6 Αποπηγάδι: Στην κορυφή του Αποπηγαδιού και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, παραδοσιακό γλέντι με ντόπια προϊόντα και πολύ κέφι.
  • Oρεινό Αντάμωμα: Το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού με παραδοσιακή μουσική, ντόπια προϊόντα…