Πολεμάρχι – Καλλιθέα – Χρυσαυγή

Λίγα μέτρα μετά τον κόμβο του Ταυρωνίτη, όπως κατευθύνεστε προς Βουκολιές, βρίσκετε στο δεξί σας χέρι τη διακλάδωση προς Πολεμάρχι και Καλλιθέα.

Το Πολεμάρχι είναι χτισμένο στους πρόποδες του λόφου ο οποίος είναι κατάφυτος με ελαιόδεντρα. Καθώς ανηφορίζετε περνάτε από την «Κάτω Βρύση» με την πηγή νερού, το γέρικο πλάτανο και λίγο πιο πέρα το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου που χρονολογείται από το 13ο αιώνα.

Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας και στη συνέχεια να προχωρήσετε προς την κορυφή του λόφου, το επόμενο χωριό «Καλλιθέα» και τη θέση «Λιμνί». Το χωριό έχει πλούσια συμμετοχή σε εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, τόσο κατά την Τουρκοκρατία όσο και στην Γερμανική Κατοχή. Προς τιμήν των θυσιασθέντων στους αγώνες αυτούς έχει υψωθεί Μνημείο στο κέντρο του χωριού. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη διαδρομή από το Λιμνί μέχρι τα «Καταφύγια», τα γερμανικά οχυρωματικά έργα ή να επισκεφτεί διάφορα γύρω σημεία όπως τα «Ανατολικά» όπου έχουν βρεθεί ίχνη αρχαίων οικισμών.

Το χωριό Καλλιθέα είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, Β Δ από το Πολεμάρχι. Αποτελείται από 2 οικισμούς: την Κάτω Καλλιθέα στην πλατεία της οποίας υπάρχει η «Πηγάδα» κατασκευής πριν το 1900 και από το οποίο προμηθευόταν νερό όλο το χωριό τα παλιά χρόνια. Ανάμεσα στην Πάνω και την Κάτω Καλλιθέα βρίσκεται η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Χαράλαμπος, που γιορτάζεται πανηγυρικά στις 10 Φεβρουαρίου με κέρασμα για τους επισκέπτες στο προαύλιο της εκκλησίας- βραστό κρέας, πιλάφι, τυρί, καλιτσούνια και καλό ντόπιο κρασί. Στη συνέχεια ο κόσμος φιλοξενείται και στα σπίτια και το φαγοπότι συνεχίζεται με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών μέχρι αργά.

Βορειοανατολικά της Καλλιθέας βρίσκεται το ιστορικό ύψωμα «Λιμνί» με το πευκοδάσος και τη φαντασμαγορική θέα η οποία «πιάνει» από τον Ταυρωνίτη ποταμό μέχρι το αεροδρόμιο του Μάλεμε, από το γαλάζιο της θάλασσας μέχρι το καταπράσινο των ελαιώνων. Είναι πραγματική μαγεία η ανατολή του ήλιου ή το ηλιοβασίλεμα από τη θέση αυτή και, ακριβώς αυτή η μαγευτική θέα, έδωσε το όνομα στο χωριό Καλλιθέα. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής που γιορτάζεται πανηγυρικά στις 25 Ιουλίου.

Το χωριό αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια διατηρώντας ωστόσο το άρωμα παράδοσης μέσα από τις δράσεις του Πολιτιστικού του Συλλόγου, την ομάδα ριζίτικου τραγουδιού και τη διαιώνιση των ηθών και εθίμων του. Διαθέτει 3 θαυμάσιους τουριστικούς ξενώνες με εκπληκτική θέα.

Το επόμενο χωριό που συναντάτε περίπου 3 χλμ μετά την Καλλιθέα είναι η Χρυσαυγή, μικρό γραφικό χωριό σε υψόμετρο 300μ, με παλιά ιστορία που φτάνει τουλάχιστον μέχρι το 1500 μ Χ. Πήρε το όνομά του από την υπέροχη ανατολή του ήλιου που απολαμβάνει κάποιος από τη θέση αυτή. Στο χωριό υπάρχει Μνημείο προς τιμήν των πεσόντων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα χωριά αυτά έχουν κάτι να προσφέρουν στον επισκέπτη τους κάθε εποχή του χρόνου.