Ομαλός

Αφήνουμε πίσω μας το χωριό Λάκκοι και προχωρούμε Νότια προς το ξακουστό Οροπέδιο του Ομαλού το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μ. Καθώς ανεβαίνουμε, αφήνουμε στο δεξί μας χέρι το χωριό Καράνου και την απίστευτη θέα όλου του κάμπου της Κοιλάδας του Κερίτη μέχρι τις ακτές των Χανίων. Είναι μια διαδρομή 15 χλμ.,με άγρια φυσική ομορφιά, στην οποία συναντούμε 2 γραφικές ταβέρνες για καφέ ή φαγητό και τέτοια μαγευτική θέα που είναι δύσκολο κανείς να φύγει και να ξαναπάρει το δρόμο προς τον Ομαλό.

Η συνέχεια της διαδρομής είναι εξ ίσου μαγευτική: το άγριο φυσικό τοπίο γεμίζει δέος την ψυχή αλλά και θαυμασμό για το έργο του Πάνσοφου Δημιουργού και την ομορφιά της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά. Μετά από λίγο ο δρόμος παύει πια ν’ ανηφορίζει και αρχίζει να γίνεται κατηφορικός. Είμαστε στο σημείο εισόδου του Οροπεδίου, στο σημείο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Νερατζόπορα» ή «Νερατζόπορτα». Στο τέλος της κατηφόρας στα δεξιά ένα μικρό μονοπάτι οδηγεί στην είσοδο του περιβόητου σπηλαιοβάραθρου που είναι γνωστό με την ονομασία «Του Τζανή ο Σπήλιος» Το σπηλαιοβάραθρο λέγεται ότι έχει μήκος περίπου 2,5 χλμ,βύθισμα 241μ. και πήρε το όνομά του από τον οπλαρχηγό Μάρκο Τζανή ο οποίος υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων κατακτητών. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα καθώς και ο Πύργος και ο τάφος του Χατζη-Μιχάλη Γιάνναρη, του ξακουστού Επαναστάτη και Οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων ο οποίος, χάρη στο αδούλωτο φρόνημά του και τους αγώνες του για τη λευτεριά της πατρίδας, ονομάστηκε «Ημίθεος των Λευκών Ορέων». Καθίστε έξω από το εκκλησάκι και απολαύστε τη θέα, την απίστευτη ηρεμία του τοπίου και τα απίθανα αρώματα που μεταφέρει το δροσερό αεράκι.

Κατηφορίζουμε πάλι στον κεντρικό δρόμο και κινούμαστε προς τα Νότια. Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του Οροπεδίου στις φιλόξενες, παραδοσιακές ταβερνούλες κάτω από τις πανύψηλες λεύκες. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τις νοστιμιές της Κρητικής κουζίνας που μπορεί κανείς να γευτεί εδώ- γεύσεις απερίγραπτες κι αξέχαστες αντιπροσωπευτικές της τοπικής Κρητικής κουζίνας και των αγνών ντόπιων προϊόντων!