Ντερές

Από το κέντρο του Ταυρωνίτη, καθώς έρχεστε από Μάλεμε, στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί νότια προς Βουκολιές. Μετά από 2 χλμ περίπου ο δρόμος διακλαδίζει πάλι αριστερά και οδηγεί σε μια ομάδα μικρών αλλά πανέμορφων χωριών του Δήμου Πλατανιά. Είναι το Συρίλι, το Ζουνάκι και η Λίμνη- χωριά γραφικότατα, πνιγμένα στο πράσινο, με εκπληκτικές διαδρομές για φυσιολάτρες, ιδανικά σημεία για χαλάρωση και ηρεμία.

Ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στην καρδιά της ενδοχώρας , μέσα από μια εκπληκτική καταπράσινη διαδρομή θαμμένη στα περιβόλια, τα ελαιόδεντρα, τις καρυδιές, τα πλατάνια και φτάνετε στο χωριό Ντερές. Είναι κυριολεκτικά μια όαση της ενδοχώρας του Δήμου η οποία, λόγω της φυσιολατρικής της ομορφιάς, και της ειδυλλιακής της θέσης προσελκύει πολλούς επισκέπτες ιδιαίτερα την Πρωτομαγιά , τη γιορτή της Φύσης.

Περίπου 2 χλμ πριν την είσοδο του χωριού υπάρχει διακλάδωση που οδηγεί στον ιδιωτικό ιππικό όμιλο της περιοχής όπου , εκτός από ιππασία, ο επισκέπτης μπορεί ν’ απολαύσει νοστιμότατα φαγητά και να χαλαρώσει στη μαγεία της Κρητικής ενδοχώρας.

Εντυπωσιακότατο θέαμα και άξιο επίσκεψης σημείο είναι ο ναός της Αγίας Κυριακής ο οποίος είναι γαντζωμένος κυριολεκτικά στο βράχο ,μέσα στα κυπαρίσσια στην αριστερή πλευρά της εισόδου του χωριού.

Ο δρόμος που διασχίζει το χωριό οδηγεί στην έξοδό του στα ορεινά χωριά του Δήμου (Νέα Ρούματα, Πρασέ, Σέμπρωνα) ή προς Σκινέ, Χλιαρό , Λαγγό από την αντίθετη κατεύθυνση. Όλη η διαδρομή που περιγράψαμε είναι αυτή που χρησιμοποιείται στον Παγκόσμιο Αγώνα Ποδηλασίας που διεξάγεται κάθε Μάιο στο Δήμο Πλατανιά – ο αγώνας περιλαμβάνει τα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας του Δήμου μας.