Νιο Χωριό – Νεριανά

Λίγο πριν μπείτε στην κεντρική πλατεία των Βουκολιών, στ’ αριστερά όπως ερχόμαστε από τον Ταυρωνίτη, ο δρόμος διακλαδίζει, περνά πάνω από το γραφικό γεφυράκι και διασχίζει το Νιο Χωριό, ένα πανέμορφο γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο, με πανέμορφα περιβόλια και φροντισμένους ανθόκηπους και διάσπαρτες μικρές εκκλησούλες – πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Η δεξιά πλευρά του χωριού πλαισιώνεται από λόφους καλυμμένους με ασημοπράσινους ελαιώνες που στέκονται «ακοίμητοι φρουροί» του χωριού.

Περίπου 1 χλμ μετά την έξοδο από το Νιο Χωριό βρίσκεστε μπροστά σ΄ ένα άλλο μικρό αλλά εκπληκτικό χωριό της ενδοχώρας: τα Νεριανά.

Είναι ένα χωριουδάκι πνιγμένο στο πράσινο, χτισμένο στο λόφο αριστερά από το ποτάμι, κατά μήκος του οποίου φυτρώνουν πανύψηλα, καταπράσινα πλατάνια.

Η θέση του δίπλα στο ποτάμι το κάνει εύφορο. Παράγει ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κρασί, τσικουδιά και άριστης ποιότητας μέλι. Έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα με μερικά σπάνια είδη όπως η άγρια μαύρη ορχιδέα.

Η ιστορία του χωριού είναι γνωστή από το 16ο αιώνα, όπως μαρτυρά η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και οι τάφοι που βρέθηκαν εκεί. Θεωρείται ότι το χωριό χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και γι αυτό είναι χτισμένο σε στυλ τούρκικου οικισμού. Από την πλατεία του χωριού ξεκινά και ανηφορίζει προς τους ελαιώνες ένα πλακόστρωτο καλντερίμι- επίσης μοναδικό.

Ο επισκέπτης των Νεριανών μπορεί ν’ απολαύσει τον καφέ του κάτω από την σκιά της τεράστιας κρεβατίνας στην αυλή του γραφικού καφενείου του χωριού. Υπάρχει επίσης παραδοσιακή ταβέρνα με ξυλόφουρνο στην είσοδο του χωριού όπου μπορείτε να γευτείτε τις νοστιμιές της Κρητικής κουζίνας με τα προϊόντα που παράγονται στο διπλανό περιβόλι. Τα παιδιά μπορούν παράλληλα να κάνουν τη βόλτα τους στο περιβόλι με αλογάκια. Είναι μια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.