Μόδι

Λίγα μέτρα μετά τον κόμβο της Εθνικής , φεύγοντας από Πλατανιά και κατευθυνόμενοι προς νότια και την καρδιά της ενδοχώρας του Δήμου, βρίσκετε στα δεξιά σας τον ανηφορικό επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο χωριό Μόδι. Χτισμένο σε υψόμετρο μόλις 80 μ έχει ιστορία που φτάνει ως την αρχαιότητα όταν στη θέση αυτή υπήρχε η αρχαία πόλη Μωδαία. Την ύπαρξη της πόλης αυτής μαρτυρούν τα αρχαία νομίσματα και οι 7 λαξευτοί τάφοι της Πρωτο – γεωμετρικής εποχής με τα αφιερώματα τους που βρέθηκαν σε ανασκαφές του 1953.

Η σύγχρονη ιστορία του χωριού είναι γεμάτη από αγώνες για την ελευθερία και θυσίες των κατοίκων του όπως έγινε στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Παρ’ όλα αυτά το γραφικό χωριό το οποίο φωλιάζει μες στο καταπράσινο τοπίο με την πανοραμική θέα του κάμπου και των βόρειων παραλίων του Δήμου, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο, Ποδοσφαιρικό Γυμναστικό Σύλλογο, Νηπιαγωγείο , Αγροτικό Ιατρείο και συνεχή ανοικοδόμηση σύγχρονων κατοικιών που έχουν γίνει μόνιμες κατοικίες πολλών Ευρωπαίων πολιτών.

Στην τεράστια πλατεία του χωριού , στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει ο κεντρικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ηλικίας πάνω από 100 ετών, προς τιμήν του οποίου γίνεται στις 6 Αυγούστου λαμπρό πανηγύρι με πλούσιο φαγητό και Κρητική μουσική και χορό. Υπάρχουν πολλοί ακόμη ναοί στο χωριό, κάποιοι από την εποχή της Ενετοκρατίας. Σε μια κορυφή που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική εκκλησία και η οποία είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο – ή με τα πόδια για φυσιολάτρες – βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγίου Γερασίμου, το οποίο είναι χτισμένο σ’ ένα κοίλωμα του βράχου και το οποίο γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου.

Το Μόδι αναπτύσσεται και αναβαθμίζεται διατηρώντας τη γραφικότητά του. Δεν έχει τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες. Έχει όμως τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του, τη νοστιμιά των ντόπιων προϊόντων του – το γευστικότατο ελαιόλαδο και τα μυρωδάτα εσπεριδοειδή. Όλα αυτά κάνουν το χωριό ξεχωριστό και τη διαμονή σας εκεί αξέχαστη.