Μεσκλά

Τα Μεσκλά βρίσκονται νοτιοδυτικά των Χανίων κι απέχουν 21 χιλιόμετρα από την πόλη, στο δρόμο Χανιά – Φουρνές – Ομαλός, στρίβοντας νότια από το Φουρνέ προς τα Μεσκλά.

Μια σύντομη διαδρομή παράλληλα στο ποτάμι, δίπλα στα πανύψηλα πλατάνια με τη συνοδεία του ήχου των δροσερών, γάργαρων νερών μας φέρνει ,μετά από 4 χλμ περίπου, στις ρίζες ,κυριολεκτικά, των Λευκών Ορέων και στο χωριό Μεσκλά.

Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με πλούσια Ιστορία και Παράδοση το οποίο περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Στο Νότιο άκρο του είναι οι «Πηγές», οι πηγές του ποταμού Κερίτη ή Ιάρδανου ο οποίος διασχίζει όλο τον «Κάμπο» και εκβάλλει στον Πλατανιά. Οι πηγές είναι σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, κρυμμένες μες στα βράχια και κάτω από θεόρατα, υπεραιωνόβια πλατάνια. Είναι τόση η ομορφιά και η δροσιά του σημείου που ο επισκέπτης δυσκολεύεται να αποχωρήσει. Λέγεται ότι τα νερά των «Πηγών» έρχονται από τον Ομαλό μέσω ενός τεράστιου σπηλαιοβάραθρου. Όπως και να χει, όμως, το γεγονός είναι ότι τα νερά αυτά δίνουν ζωή τόσο στα Μεσκλά όσο και σε όλα τα χωριά του κάμπου που διασχίζουν. Στις Πηγές μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του ή τον καφέ του κάτω από τη σκιά και τη δροσιά που δημιουργούν τα υπεραιωνόβια πλατάνια και να γαληνέψει για λίγο απολαμβάνοντας το «κελάρυσμα» του δροσερού νερού. Ακριβώς δίπλα στις Πηγές μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία της Παναγίας και λίγο πιο πέρα την ακόμη παλαιότερη Εκκλησία του Χριστού. Εδώ ακριβώς, σ’ αυτήν την πλατεία, κάθε χρόνο στις 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και φαγητά , μεταξύ των οποίων και η περιβόητη τοπική κρεατότουρτα – γεύσεις ανεπανάληπτες κι αξέχαστες!