Μάλεμε

Οδηγώντας δυτικά κατά μήκος της παραλιακής επαρχιακής οδού, 4 χλμ. μετά τον Πλατανιά και 6 χλμ. πριν από το Κολυμπάρι, βρίσκεστε σε μια σύγχρονη κωμόπολη του Δήμου Πλατανιά, το Μάλεμε. Είναι ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, παγκοσμίως γνωστό, αφού το όνομά του έχει συνδεθεί με ιστορικά γεγονότα όπως η Μάχη της Κρήτης και η αεροπορική επιδρομή για κατάληψη του ιστορικού του Αεροδρομίου από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιστορία του Μάλεμε χάνεται στα βάθη των αιώνων (πρώτη επίσημη αναφορά του γίνεται σε απογραφές του 1577 μ.Χ.). Ωστόσο, η ιστορία του φτάνει μέχρι τα βάθη της αρχαιότητας όπως μαρτυρούν τα ερείπια θολωτού τάφου της Υστερο- Μινωικής εποχής που σώζονται ακόμα. Δείγμα της πρόσφατης ιστορίας του χωριού αποτελεί το Γερμανικό Νεκροταφείο στην κορυφή παρακείμενου λόφου- αιώνια κατοικία των Γερμανών στρατιωτών που έπεσαν κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στις μάχες που έγιναν στο Μάλεμε.

Αυτό που πραγματικά αξίζει να δει ο επισκέπτης είναι η απέραντη παραλία η οποία έχει πολύ πρόσφατα αναπλαστεί. Γίνονται, αρκετές εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου όπως το πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου, της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Γύρω από το χωριό υπάρχουν διαδρομές απίστευτου φυσικού κάλλους μέσα από ολάνθιστα λιβάδια, δίπλα στην παραλία που πλαισιώνεται από κρινάκια της θάλασσας και μπλε αμάραντους σ’ όλο το μήκος της.