Φωτακάδο

Είναι ένα από τα ημιορεινά χωριά του Δήμου Πλατανιά χτισμένο, σε υψόμετρο 300μ, αμφιθεατρικά πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Ταυρωνίτη. Είναι κατ’ εξοχήν αγροτικό χωριό με πλούσια παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου και κάστανων. Οι κάτοικοι ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία, την αμπελουργία και τη μελισσοκομία.

Είναι χωριό μεγάλο σε έκταση αλλά αποτελείται από πολλές, μικρές γειτονιές. Η πρόσβαση στο Φωτακάδο μπορεί να γίνει από τις Βουκολιές, από τον οικισμό Κεφάλα ή από το δρόμο Βουκολιές – Κακόπετρος – Παλιά Ρούματα, στην κορυφή του λόφου λίγο πριν κατηφορίσει ο δρόμος για Παλιά Ρούματα. Ολόκληρο το χωριό είναι ένας παράδεισος για φυσιολάτρες – ιδιαίτερα η διαδρομή από Κεφάλα- Φωτακάδο- Παλιά Ρούματα δίπλα στο ποτάμι είναι μαγευτική. Εξίσου μαγευτική είναι η πανοραμική θέα από το Φωτακάδο προς την κοιλάδα του Ταυρωνίτη.

Υπάρχουν όμως κι άλλα σημεία αξιόλογα στο χωριό:

  • Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό ο οποίος έχει πετρόκτιστα τμήματα μεγάλου ύψους σε μήκος 2,5 χλμ φτιαγμένα από την εποχή του Ελευθ. Βενιζέλου.
  • Του «Διγενή η πατιά»- ένα κομμάτι του θαμνώδους λόφου που ποτέ δεν βλασταίνει. Ο θρύλος λέει ότι εκεί πάτησε ο Διγενής Ακρίτας το ένα του πόδι όταν έσκυψε να πιεί νερό από τον Ταυρωνίτη ποταμό. Το άλλο το πάτησε στην απέναντι πλαγιά του Αγίου Ελισσαίου.
  • Το εξωκλήσι του Προφήτη Ελισσαίου χτίστηκε από πέτρες του τούρκικου φρουρίου που υπήρχε στο σημείο μετά τη μάχη και τη νίκη των Κρητών κατά των Τούρκων στο Δρομόνερο.
  • Το παλιό Δημοτικό Σχολείο με το ηλιακό ρολόι.
  • Οι κοινοτικές βρύσες.
  • Πολλές μνημειακές εκκλησίες που χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας

Αξιόλογα είναι και τα θρησκευτικά πανηγύρια που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους όπως στις 26 Οκτωβρίου που γιορτάζει η κεντρική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στις 3 Νοεμβρίου που γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος και στις 17 Ιανουαρίου, γιορτή του Αγίου Αντωνίου.