Επισκοπή

Σε απόσταση 16 χλμ από τον Πλατανιά ή 6 χλμ. από το Κολυμπάρι, καθώς ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί δυτικά, συναντάτε την παράκαμψη που οδηγεί στο χωριό Επισκοπή.

Το χωριό, πέρα από τη γραφικότητά του, τη φυσική του ομορφιά και τις πάμπολλες φυσιολατρικές διαδρομές στους γύρω λόφους, είναι πασίγνωστο για τη «Ροτόντα». Πρόκειται για το Βυζαντινό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, κτίσμα του 5ου αιώνα, τον αρχαιότερο Χριστιανικό ναό της Κρήτης. Μαζί με τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης-τον Άγιο Γεώργιο, είναι 2 από τους 3 πιο καλοδιατηρημένους ναούς αυτού του ρυθμού που υπάρχουν σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Κοσμείται από ιδιαίτερα σημαντικές τοιχογραφίες και αγιογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα.

Στη «Ροτόντα» την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου γίνεται η τελετή της «Ευλογίας των Καρπών της Γης». Οι παραγωγοί της περιοχής φέρνουν τα προϊόντα τους τα οποία, μετά από την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, προσφέρονται στους πιστούς που παρευρίσκονται.

Γίνονται επίσης στην Επισκοπή 2 μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια: στις 20 Ιουλίου που γιορτάζει το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία και στις 15 Αυγούστου που γιορτάζει ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.