Δελιανά

Φεύγοντας από το Κολυμπάρι ακολουθείτε τη διαδρομή Σπηλιά-Δρακώνα- Επισκοπή και μετά από 6 χλμ περίπου φτάνετε σ’ ένα χωριό το οποίο είναι «απλωμένο» σε μια πεδινή, ευρύχωρη έκταση, τον Άστρικα. Κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο χωριό υπάρχει πολύ πράσινο, ελαιώνες, ευκάλυπτοι και πανέμορφοι, ολάνθιστοι κήποι. Στο χωριό υπάρχει ελαιουργείο βιολογικής παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Διασχίζετε τον Άστρικα και συνεχίζετε στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί νοτιοδυτικά και θα σας φέρει στα Δελιανά. Στα τελευταία 2 χλμ ο δρόμος μοιάζει να «βυθίζεται» στο σκούρο πράσινο ενός δάσους από κυπαρίσσια – ολόκληρο το χωριό είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Φτάνετε στη γραφική πλατεία των Δελιανών η οποία είναι επίσης πλημμυρισμένη στα μύρια χρώματα κι αρώματα των ανθόκηπων που κοσμούν τις αυλές των σπιτιών και των παραδοσιακών καφενείων που την περιβάλλουν. Το χωριό είναι χτισμένο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τις τοιχογραφίες των 600 τουλάχιστον ετών.

Τον Ιούλιο κάθε χρόνο γιορτάζονται στα Δελιανά τα «Μπαλαντίνεια», προς τιμήν του οπλαρχηγού Εμμαν. Μπαλαντίνου ο οποίος πολέμησε γενναία όχι μόνο στα Δελιανά, τον τόπο του, αλλά και στο μακρινό Μέτσοβο όπου επίσης τιμάται σαν ήρωας. Η εκδήλωση είναι διήμερη : την πρώτη μέρα-κατά κανόνα Σάββατο- γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση, οι ομιλίες για τον τιμώμενο οπλαρχηγό και ακολουθεί Κρητικό γλέντι με φαγοπότι, χορό και μουσική μέχρι πρωίας. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από την παρουσία «Γεωργαλίδικων» αλόγων που τα φέρνουν οι ιδιοκτήτες τους από τη γύρω περιοχή αλλά κι απ’ όλη την Κρήτη για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Τη δεύτερη μέρα το πρωί τα άλογα οδηγούνται στην είσοδο του φαραγγιού των Δελιανών μέσω ενός χωματόδρομου μήκους περίπου 2 χλμ. Εκεί είναι η αφετηρία ενός «αγώνα» ή, καλύτερα, μιας πορείας μέσα στο φαράγγι και επίδειξης της δεξιοτεχνίας των αλόγων και των αναβατών τους. Ανεβαίνουν ένα μέρος του φαραγγιού και, επιστρέφοντας, συγκεντρώνονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κάτω από τα θεόρατα πλατάνια όπου έχουν στηθεί οι ψησταριές και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι. Συνήθως ο πολύ δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, που διοργανώνει την εκδήλωση. Μην το χάσετε αν βρίσκεστε στο Δήμο μας εκείνες τις μέρες.