Ακρωτήριο Σπάθα

Η Σπάθα ή Σπάδα ή Ακρωτήριο της Ειρήνης ( κηρυγμένη από την ΕΕ ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους –Νatura- βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Κρήτης και «εισχωρεί» στο Κρητικό Πέλαγος προς το Βορρά σε απόσταση 25 χλμ. Ονομάστηκε «Σπάθα» γιατί το σχήμα της μοιάζει με σπαθί και «Ακρωτήριο της Ειρήνης» μετά την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου «Γέροντα» τέως Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κκ. Ειρηναίου να γίνει συνάντηση στο Ακρωτήριο αυτό ηγετών παγκοσμίου κύρους (μεταξύ των οποίων οι αείμνηστοι Ούλοφ Πάλμε και Μελίνα Μερκούρη) με βασικό θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη. Είναι μια περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς, ένα κακοτράχαλο τοπίο κυρίως ορεινό με ελάχιστες πεδινές περιοχές μικρής έκτασης. Έχει μείνει σχετικά ανέπαφη χάρη στο σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο. Η πρόσβαση γίνεται με 4Χ4 ή όποιο άλλο «ψηλό» αυτοκίνητο από το χωριό «Ροδωπού» το οποίο βρίσκεται στη «ρίζα» του Ακρωτηρίου.

Παρά το άγριο και δυσπρόσιτο τοπίο, το Ακρωτήριο Σπάθα υπήρξε από την αρχαιότητα κέντρο δραστηριοτήτων, κυρίως θρησκευτικών, και είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.

 

  • Μέννιες
  • Επειδή το οδικό δίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, το Ακρωτήριο Σπάθα έχει μείνει απάτητο και ανόθευτο-ιδανικός τόπος για περισυλλογή . Γι αυτό από την αρχαιότητα υπήρχε στο ΒΑ άκρο του, στον όρμο Μέννιες το περίφημο δικτυνναίο ιερό , τόπος λατρείας της Κρητικής θεότητας του κυνηγιού Δίκτυννας, το οποίο προσήλκυε πολλούς προσκυνητές κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους . Υπήρξε το Ακρωτήριο τόπος λατρείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με τα 2 Χριστιανικά μοναστήρια που χρονολογούνται από την περίοδο της Ενετοκρατίας.

     

  • Μονή Πέτρου και Παύλου
  • Μονή που χρονολογείται από τον 11ο μ Χ αιώνα με τοιχογραφίες πάνω στις οποίες υπάρχουν σημάδια και χαράγματα όσων πέρασαν από εκεί ανά τους αιώνες. Κατά την Παράδοση είναι ο τόπος που πέρασε ο Απόστολος Παύλος όταν οδηγείτο σιδηροδέσμιος στη Ρώμη.

     

  • Γκιώνας- Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
  • Αφού αφήσουμε πίσω μας το χωριό Ροδωπού και προχωρήσουμε περίπου 7,5 χλμ. χωματόδρομου φτάνουμε στο «Νέο Πόρο» – το σημείο που δεσπόζει πάνω από το Γκιώνα. Ο επισκέπτης ατενίζει μια θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα! Ακριβώς από κάτω εκτείνεται το μικρό αλλά γόνιμο οροπέδιο του Γκιώνα με το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και ο ομώνυμος Ναός σκεπασμένος από το θεόρατο πλάτανο που φυτρώνει και αναπτύσσεται «ανάποδα». Ευθεία μπροστά το μάτι «πιάνει» το βαθύ γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους , του κόλπου της Κισσάμου και στο βάθος του πελάγους το νησί Αντικύθηρα! Στο οροπέδιο , γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη υπάρχουν χωράφια που καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα (δημητριακά, ελιές, μηλιές, αχλαδιές, χαρουπιές). Υπάρχουν πηγάδια και στέρνες και ένα μικρό δίκτυο νερού που φέρνει τα νερά στα σημεία που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των προσκυνητών του Ναού οι οποίοι στο ετήσιο πανηγύρι ( 28 Αυγούστου ή και 2-3 μέρες πριν ) μπορεί να φτάσουν μερικές χιλιάδες .Πολλοί επιλέγουν να κατασκηνώσουν στο Γκιώνα για λίγες μέρες πριν τη γιορτή. Η εκκλησία συνδέεται με πάρα πολλούς θρύλους και ιστορίες θαυμάτων. Ρωτήστε για τον πλάτανο που υπάρχει στο προαύλιο του ναού , τους 7 τάφους που υπάρχουν στο δάπεδο του ναού, για τις ομαδικές βαπτίσεις παιδιών στον Εσπερινό της γιορτής- δείτε και θαυμάστε τις τοιχογραφίες αλλά, κυρίως, ζήστε την κατάνυξη της μεσονύκτιας Θείας Λειτουργίας και γευτείτε τις λιχουδιές που έχουν ετοιμάσει οι «ταβέρνες» που στήνονται για τις ανάγκες των προσκυνητών . Η επίσκεψη στο Γκιώνα είναι εμπειρία ζωής!